Hva naturen egentlig gjør

 «- Ingen advarte oss». Gikk Jotunheimen under ekstremværet «Hans». Nederlandske Tom (24) og Janne (20) hadde gledet seg til telttur i Jotunheimen. De ante ikke at de trasket rett inn i ekstremværet «Hans». Spesielt én opplevelse skremte dem. – Det hadde tatt livet av oss – uten tvil, sier Tom.» Dette leser vi dagens Dagbladet, link nedenfor.

La oss først si det er fint at det gikk bra med disse to kanskje litt naive turistene, men man må huske på at naturen ofte ikke er et fredelig, rolig og harmonisk sted hvor alt er fryd og gammen. 

Der finnes det uvær, jordskjelv, lynnedslag, vulkanutbrudd, kulde, varme, flom, farlige dyr som man kan forgifte deg eller spise deg, planter som kan være giftige å spise, bakterier og virus som gjør deg syk, og så videre. 

Disse tingene finnes ikke overalt, men overalt kan man komme over noen av disse tingene. 

Kort sagt: man må være obs på at naturen ofte forsøker å ta livet av oss. 

Vi må derfor beskytte oss mot naturen. Vi bygger hus hvor vi kan oppholde oss i skygge, eller med en temperatur som er tilpasset oss og som er helt annerledes enn den som er utenfor huset. 

Vi kan bygge transportmidler som mer eller mindre raskt kan flytte oss fra et sted til et annet, noen ganger for å få det mer behagelig, noen ganger for å være mer produktiv – eller bare for å bare oppleve variasjon. 

Vi kan dyrke frem visse matsorter som er trygge og næringsrike å spise, vi kan ale frem dyr som vi synes det er hyggelig å omgås eller som kan bli velsmakende servert på på en tallerken. 

Disse tingene, som gjør livet enklere å leve, innebærer at vi hersker over og styrer naturen. Vi vil ikke tilbake til naturen, kanskje unntatt i korte perioder hvor vi vil leve på en noe mere primitiv måte enn vi vanligvis gjør, men vi må huske på at naturen er farlig og forsøker å ta livet av oss, og at vi ved fornuft, innsikt, og teknologi kan gjøre livet langt bedre og sunnere enn det natur tilstanden innebærer. Dette innebærer å opprette slike ting som flomsikring; de siste dagers uvær i Norge har vist at de som har hatt ansvaret for dette ikke har gjort jobben sin. 

Vi sier et entusiastisk Ja! til alle tiltak som gjør at vi får bedre liv ved å sørge for at alt det som er farlig i naturen ikke rammer oss – og dette inkluderer klimaanlegg, flyreiser, vaksiner, flomsikring, og mye annet! 

Vi vil ikke tilbake til naturen, vi vil i stadig større grad beskytte oss mot alt det som er farlig i naturen, og vi vil gjøre de områdene mennesker ferdes i tryggere og renere og sikrere og mer behagelige å oppholde seg i. 

.

.

.

https://www.dagbladet.no/nyheter/ingen-advarte-oss/80046143


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *