Amundsen: en forfulgt uskyldighet?

Det kan se ut som om saken vi kommenterer i dag har et noe mindre format enn de sakene vi vanligvis kommenterer her på Gullstandard, men allikevel: Denne saken handler om en tidligere justisminster som nå er stortingsrepresentant, en person som nå er – dvs. var (han måtte trekke seg) – formann i Stortingets justiskomité. Men det stopper ikke her: det er også mulig at han vil bli straffeforfulgt. I tillegg til dette kan han bli ekskludert fra sitt parti, som selvfølgelig er FrP. 

Utgangspunktet er noe Per-Willy Amundsen en sen lørdagskveld skrev på Facebook, og dette var visstnok så ille at det førte til de konsekvensene vi nevnte ovenfor. Hva var det han skrev? 

Innledningsvis svarte han på en kommentar om krigen mellom Hamas og Israel, en kommentar som lød som følger: «Med Israel for folkemord. Psykopater». Den første delen er et spill på navnet til organisasjonen Med Israel for fred, og i den siste delen beskriver skribenten de som støtter Israels side i krigen mellom Israel og Hamas som psykopater. 

Til dette svarte Amundsen følgende. «Med Norge og Israel mot arabere som dreper mennesker, slik dere har for vane å gjøre. Så dra et annet sted med din moral. Det er som regel dere som dreper oss. Og Islam har en hel gjeng med psykopater som dreper.» 

Flere kommentatorer har etter dette beskyldt Amundsen for å være rasist, mens andre har forsvart ham og sagt at han kun har sagt sannheten, en upopulær sådan. Dette er altså spørsmålet: er det Amundsen skrev rasistisk, eller er han en forfulgt uskyldighet som som bare har gitt uttrykk for en upopulær sannhet? 

Vi skal kommentere Amundsens formuleringer om litt, men først vil vi si hva vi ville svart på den opprinnelige kommentaren. 

Vi ville ha svart omtrent som følger: «Denne fasen i krigen startet 7. oktober 2023. Da angrep Hamas stort sett tilfeldige sivile israelere og drepte mer enn 1200 mennesker på grusomme måter. Det demokratisk valgte Hamas har styrt Gaza som et islamistisk diktatur i innpå 20 år, og Hamas har gjentatte ganger angrepet Israel fra Gaza, både ved å fyre av raketter og ved å sende selvmordsbombere inn i Israel. At Israel da svarer på dette for å eliminere trusselen fra og angrepene fra Hamas er bare som man kunne forvente. På vegne av befolkningen i Gaza har Hamas mottatt enorme beløp fra en rekke giverland, og i stor grad har Hamas brukt disse pengene til å gjøre Gaza om til en militærbase med mer enn to millioner arabere som menneskelige skjold. Krigen slutter den dagen Hamas anerkjenner Israels rett til å eksistere, og på en troverdig måte lover å aldri angripe Israel igjen. Hvis dette ikke skjer har Israel all rett til å forsette krigen inntil Hamas er uskadeliggjort, det vil si eliminert. Krigen er grusom, mange sivile blir drept, men ansvaret for disse dødsfallene og for de lidelser sivilbefolkningen utsettes for ligger helt og fullt på Hamas. Israel legger kolossale begrensninger på egen krigsinnsats for å unngå å ramme sivile. For øvrig er det betydelig demonstrasjoner blant befolkningen på Gaza mot Hamas – en ikke ubetydelig del av befolkningen på Gaza ønsker å fjerne Hamas´ regime.» 

I en annen kommentar på Facebook skrev Amundsen også følgende, en kommentar som ytterligere styrker det bilde av Amundsen man får ut i fra kommentaren vi siterte over: «Islamister som ytrer seg her kan reise til helvete. Jeg vil gjøre alt jeg kan for å sende dere hjem til deres hjemland.. Dersom du ytrer deg med antisemittiske holdninger her frem til 2025 kan vi rydde opp. La oss telle dere opp … Og sende dere ut».      

I etterkant har Amundsen innrømmet at han var beruset når han skrev disse kommentarene.

I de følgende oppsummerer vi vårt syn på denne diskusjonen. 

For det første: En person som ytrer seg om kontroversielle temaer i offentlighet når han er beruset utviser en så dårlig dømmekraft at han ikke er anvendelig i noen ansvarsfull stilling. 

For det annet: Å si at «arabere har for vane å drepe mennesker», er bare fullstendig idiotisk. Ikke bare er det helt feil, men det er også grovt urettferdig – sannheten er den stikk motsatte: arabere flest dreper ikke mennesker.  

En annen feil Amundsen gjør her er at han setter likhetstegn mellom det å være araber og det å være muslim. Dette er altså feil. Det finnes arabere som ikke er muslimer, og det finnes muslimer som ikke er arabere. Å være araber er noe man er født til, men å være muslim er å ha valgt å akseptere en religiøs og politisk ideologi. (Ja, det er sant at de fleste arabere er muslimer, og også at det finnes konformitetspress i ethvert miljø, og at dette presset er uvanlig stort i kulturer hvor islam står sterkt, men allikevel er det et viktig å skille mellom noe man er født til og en ideologi man har valgt å akseptere.) 

Det er også svært viktig poeng at ikke alle som kaller seg muslimer er like dedikerte i sin oppslutning om alle elementer i islam. Det er grovt urettferdig å skjære alle muslimer over én kam. 

For det tredje: er Amundsens uttaler uttalelser rasistiske? 

Når Amundsen tillegger arabere visse meninger og holdinger og verdier som de skal ha fordi de er arabere, så er dette rasistisk. (Dette poenget kunne Amundsen er unngått hvis han hadde skilt mellom det å være muslim og det å være araber, men det gjorde han ikke i den formuleringen han brukte.) 

Så Ja, vi kan ikke si annet enn at uttalelsen var rasistisk. 

For det fjerde: er uttalelsene straffbare? Det er ikke umulig at denne saken vil havne for retten, og da vil det bli avgjort hvorvidt uttalelsene er straffbare eller ikke. Vi er ikke i stand til å se i forkant av en behandling i rettsapparatet hvorvidt denne ytringen er i strid med gjeldende lovverk eller ikke; lovverket er svært uklart og gir rettsapparatet store muligheter til å tilpasse en reaksjon alt etter hvem som har kommet med ytringen. Ofte er det slik at de som ytrer seg kritisk om innvandrere og islam blir møtt med relativt harde straffereaksjoner, mens ytringer som er kritiske overfor ikke-muslimer som regel blir ikke bli straffeforfulgt. Det er svært kritikkverdig at lovverket er slik, men det er slik det blir i et demokrati: lovverket gir uttrykk for de holdninger som i det store og hele dominerer i befolkningen. 

Vårt syn er dog at slike uttalelser burde være lovlige. De er rasistiske, de er idiotiske, men de burde være beskyttet av ytringsfriheten. Ja, vårt syn er at retten til ytringsfrihet innebærer at slike uttalelser ikke skal møtes med reaksjoner fra rettsapparatet. 

Etter at Amundsen ble edru og fikk se reaksjonene på formuleringene han brukte, kom han med en kommentar (til NTB søndag 10/3) som er gjengitt slik: 

«– Jeg har skrevet ting på Facebook i beruset tilstand, med en språkbruk som stortingsrepresentanter bør avstå fra. Det gjenspeiler ikke meg som person, skrev Amundsen i en melding til NTB søndag.» 

Det er bra at han sier at språkbruken ikke passer for en stortingsrepresentant. Han sier også at formuleringene ikke gjenspeiler ham som person, men i det siste tar han nok feil. Et kjent ordtak sier at «Fra barn og fulle folk får man høre sannheten». Dette ordtaket er nok ikke helt dekkende, men det som er sant i ordtaket er at barn og fulle folk sjelden klarer å skjule hva de egentlig mener, og derfor: barn og fulle folk bekrefter eller avslører som regel de meningene og holdningene de egentlig har. Så når Amundsen sier at det han skrev ikke gjenspeiler ham som person, så er dette det stikk motsatte av sannheten. Det han sa viser hvem han virkelig er. 

Så Nei, Amundsen er ikke en forfulgt uskyldighet, Amundsen er en uansvarlig person med primitive meninger. Det er en riktig beslutning Amundsen har tatt når han nå går av som leder i justiskomiteen, og med hensyn til hans plass på Stortinget så er det slik at man ikke kan trekke seg fra den. Lovverket burde også vært slik at det han sa ikke var straffbart. Primitivt og idiotisk? Ja, Straffbart? Nei, det burde ikke være straffbart.   

.

.

.

https://www.nrk.no/tromsogfinnmark/politiet-oppretter-straffesak-mot-per-willy-amundsen-1.16801158

https://www.document.no/2024/03/12/politiet-vil-etterforske-om-amundsens-innlegg-er-straffbare/


Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *