Vet demonstrantene hva de støtter?

I de siste dagene har det i en rekke storbyer i Vesten vært store demonstrasjoner til støtte for det som enkelte kaller palestinernes sak. Utgangspunktet for den siste opptrapping av krigen mellom Israel og noen av de gruppene som holder til i området omkring Israel, var Hamas´angrep på israelske ungdommer som deltok på en musikkfestival om morgenen lørdag 7. oktober. Hvor mange sivile, forsvarsløse ungdommer som ble drept i dette angrepet er uklart, men tall vi har sett ligger på omkring 1400. I tillegg ble 200 ungdommer tatt som gisler (kilde NRK, link nedenfor).  

Hamas-krigerne tok seg over og igjennom det grensegjerdet som Israel hadde satt opp mellom Gaza og Israel, og de gikk til angrep på ungdommene med geværer, granater, kniver, etc. 

Angrepet førte til voldsomme reaksjoner fra lederne i de fleste vestlige land; de tok sterkt avstand fra angrepet og mente at Israel hadde rett til å forsvare seg ved å forsøke å eliminere Hamas. Men bare noen få dager senere så man som nevnt store demonstrasjoner til støtte for det som mange kaller palestinernes sak i mange storbyer. 

Disse demonstrantene bar plakater med tekster som krevde slutt på Israels okkupasjon (nedenfor gir vi linker til et par nettsteder hvor man finner bilder av slike plakater: på en av dem kreves «End israeli occupation», og på en annen omtales Israel som «okkupantstaten»). 

Men hva er det som menes med «okkupasjon» her? Israels okkupasjon av Gaza tok slutt omkring 2007; da trakk Israel ut alle styrker og alle bosettinger, og området blir overlatt til palestinerne selv. Det ble avholdt valg og Hamas fikk makten. Etter dette er det ikke blitt avholdt flere valg, og det ser ut som om Hamas har stor oppslutning i befolkningen på Gaza. 

Fra 2006 kan man altså betrakte Gaza som en palestinsk stat med Hamas som en demokratisk valgt ledelse, en ledelse som har betydelig oppslutning i befolkningen. Denne staten har fungert som en base for terrorangrep mot Israel, og som en mottaker av hjelp og støtte fra praktisk talt alle vestlige land. Denne hjelpen var i stor grad ment å gå til humanitære tiltak, men det er all grunn til å regne med at svært mye av hjelpen har gått opp til å bygge opp Hamas´ militære kapabilitet. Støtten til palestinerne er basert på den helt feilaktige oppfatning at problemene skyldes fattigdom, og at hvis fattigdommen i de palestinske områdene avskaffes, vil også ønske om å angripe Israel forsvinne. Dette er feil av to grunner. For det første bekjempes fattigdom ikke ved å gi folk penger, fattigdom bekjempes ved å gi folk mulighet til arbeid, til å tjene penger. Den andre årsaken kommer til nedenfor.

Hva er Hamas? Hamas har som kjent stått bak en rekke terrorangrep mot Israel, men la oss se litt på bevegelsens ideologiske fundament. Vi finner noen opplysninger om Hamas på Wikipedia: 

«Hamas-charteret  fra august  1988 erklærer at hele Palestinaområdet er muslimsk land som aldri kan overgis til ikke-muslimer. …

Artikkel 32 i Hamas-charteret slår fast: Sionistenes plan har ingen grenser. Etter Palestina aspirerer sionistene til en utvidelse fra Nilen til Eufrat. Når de så har fordøyd regionen de har overtatt, vil de aspirere til videre ekspansjon, og så videre. Deres plan er beskrevet i ‘Sions vises protokoller’, og deres nåværende framferd er det beste bevis på det vi sier.

27. juni  2006 godkjente Hamas, sammen med den rivaliserende  Fatah-bevegelsen,  Fangedokumentet, som ifølge enkelte kommentatorer skulle inneholde en indirekte anerkjennelse av  Israels  rett til å eksistere. Hamas har imidlertid slått fast at egen stat på  Vestbredden  og  Gaza  bare er en begynnelse. De tror at fremtidens palestinske generasjon vil ta tilbake alt det som de anser som deres historiske hjemland. Samme dag som fangedokumentet ble undertegnet, presiserte Hamas-ministeren  Abdel Rahman Zeidan  overfor  BBC  at den nye avtalen ikke sa noen ting om Hamas’ forhold til Israel: – Du vil ikke finne ett eneste ord i avtalen som sier at vi anerkjenner Israel som en stat. Ingen er blitt enig om dette, og det ble ikke diskutert, sa Zeidan til BBC.»

Fra den engelske versjonen av Wikipedia-siden om Hamas siterer vi følgende: 

«Article 6 states that the movement’s aim is to «raise the banner of  Allah  over every inch of Palestine, for under the wing of Islam followers of all religions can coexist in security and safety where their lives, possessions and rights are concerned».It adds that, «when our enemies usurp some Islamic lands, jihad becomes a duty binding on all Muslims», for which the whole of the land is non-negotiable, a position likened, without the racist sentiments present in the Hamas charter, to that in the  Likud  party platform and in movements such as  Gush Emunim. For Hamas, to concede territory is seen as equivalent to renouncing Islam itself».

For å oppsummere det poenget som er viktig for oss her: Hamas betrakter Israels eksistens som en okkupasjon av muslimsk land. Å akseptere Israels eksistens er som å svikte islam. 

Som sagt over, Gaza var ikke okkupert av Israel, så når demonstrantene de siste dagene har krevd «slutt på okkupasjonen» så mener de at de krever slutt på Israels eksistens, de mener at Israel skal opphøre å eksistere. Dette er den andre årsaken til mange palestineres ønske om å kjempe mot Israel.  (Det er altså ikke slik som mange i Vesten tror, nemlig at konflikten skyldes fattigdom.)

Det er de altså mener er at den sosialdemokratiske israelske velferdsstaten, med en ikke ubetydelig grad av politisk frihet, ytringsfrihet, næringsfrihet og velstand, skal erstattes av et islamistisk sharia- diktatur – for det er et islamistisk shariadiktatur Hamas har som mål. 

Demonstrantene som krever at Israels okkupasjon skal opphøre, eller som beskriver Israel som en okkupantstat, foretrekker altså et shariadiktatur fremfor den sosialdemokratiske velferdsstaten Israel.  
.

.

.

https://www.nrk.no/nyheter/hamas-sier-at-minst-140-ble-drept-i-nattens-angrep-pa-gaza-1.16607642

https://journalen.oslomet.no/2020/10/normalisering-er-forraederi-nei-det-er-ikke-det

https://www.independent.co.uk/news/world/americas/israel-ap-london-gaza-hamas-b2433647.html

2 kommentarer til «Vet demonstrantene hva de støtter?»

  1. Terroristene gjorde mer enn å angripe en musikkfestival, de angrep også flere kibbutzer, hvor de blant annet massakrerte og torturerte mange av innbyggerne, inkludert barn og eldre.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *