Hvem blir Demokratenes presidentkandidat?

De fleste er fascinert av USA, mulighetenes land, og en implikasjon av dette er en – det vil vel være for langt å snakke om sykelig – opptatthet av amerikansk politikk, amerikanske politikere, og amerikanske valg. 

Norske aviser og TV-nyheter er svært opptatt av amerikanske valg, og dette gjelder spesielt presidentvalget. Man kan betrakte norsk presse som en del av Demokratenes valgkampapparat, og flere reportere har nærmest vært gråten nær når Demokratenes kandidat ikke har vunnet.

Om bare ett år er det presidentvalg igjen i USA, og det er vanskelig å si hvem som blir kandidat for Demokratene. (På den republikanske siden ligger dessverre Donald Trump svært godt an, men det er allikevel ikke sikkert at han virkelig blir kandidaten ved valget i november neste år.)

Men hvem blir Demokratenes kandidat? Sittende president Joe Biden har sagt at han stiller til gjenvalg, men han er sterkt kognitivt svekket, og svært lite populær. Under ham har kriminaliteten økt, det har vært en betydelig ulovlig innvandring, det er brutt ut flere kriger (Ukraina, Israel) og USA tapte klart krigen i Afghanistan. Økonomien har både gode og dårlige sider – det har vært stor prisvekst, men arbeidsløsheten er lav. Vi vil tro at det er svært lite sannsynlig at Joe Biden blir Demokratenes kandidat – et faktum som tyder på dette er at han ligger bak Trump på en rekke meningsmålinger. 

Hvilken annen kandidat kan da Demokratene satse på? Ofte er det da slik at visepresidenten stiller som kandidat; dette skjedde etter både Eisenhower, Johnson, Reagan og Clinton (hhv. Nixon, Humphrey, Bush sr og Gore) – men typisk nok ikke etter Obama; under ham var det den ikke spesielt respekterte eller populære Joe Biden som var visepresident. Biden ble først kandidat etter at den usympatiske Hillary Clinton tapte mot Trump i 2016. Men Bidens visepresident Kamala Harris er svært upopulær, i all hovedsak fordi hun er åpenbart udugelig, useriøs og usympatisk. 

Flere har snakket om Californias guvernør Gavin Newsom som en mulig kandidat, men også han er blitt svært upopulær blant velgerne i det siste: «Younger Voters Have Turned Against The Governor: Berkeley Poll Reveals Record Number Of Californians Disapprove Of Newsom» (link nedenfor).   

En som nå kanskje forbereder seg på å stille er senator og tidligere guvernør Joe Manchin fra West Virginia. Wall Street Journal kommenterer dette med overskriften «Will Joe Manchin Run for President? Democrats Fear a Disaster». 

Årsaken til at Demokratenes partiapparat frykter en katastrofe er at Manchin er anti-woke: han er mot det grønne skiftet, han er mot transehysteriet, han er mot kvinners rett til abort sent i svangerskapet, og han er tilhenger av 2A («the second amendment»: «The right of the people to keep and bear arms shall not be infringed»). Kort sagt: hans meninger står stikk i strid med det Demokratenes partiapparat står for og det som unge Demokratiske velgere tror på.  

Enkelte Demokrater er også redde for at dersom Biden blir kandidaten kan Manchin stille som uavhengig kandidat. Og da vinner ikke Biden. 

Vi kan også nevne at svært mange av USA toppolitikere er nokså gamle: Biden er 80, Trump er 76, Pelosi er 83 – og på dette punktet skiller ikke Manchin seg ut: han er 76

Slik det ser ut per i dag er det vårt syn at følgende kandidater har en mulighet til å bli nominert: Biden, Trump, Nikki Haley, Joe Manchin, Ron DeSantis og Vivek Ramaswamy. I tillegg til disse kan Robert Kennedy jr stille som uavhengig kandidat, og som nevnt kan også Manchin stille som uavhengig dersom han ikke blir nominert av Demokratene. 

Den av disse kandidatene som vi er minst kritiske til er jyplingen Nikki Haley; hun er bare 50 år gammel. 

Enkelte vil kanskje si at det neste halvåret blir meget underholdende, men egentlig er dette dypt tragisk. Dette viser bare hvor dypt USA har sunket. 


.

.

.

.

https://www.zerohedge.com/political/younger-voters-have-turned-against-governor-berkeley-poll-reveals-record-number

https://www.wsj.com/politics/elections/will-joe-manchin-run-for-president-democrats-fear-a-disaster-c19952ec?mod=hp_lead_pos1

En kommentar til «Hvem blir Demokratenes presidentkandidat?»

  1. Ja, en tragisk og meget skremmende utvikling. USA nærmer seg definitivt kanten av stupet.

    Utrolig at den vi anser som mest egnede kandidat er Fru Nimarata «Nikki» Randhawa Haley, som jeg oppfatter som en sjofel person og uegnet til å lede USA i en riktig retning.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *